Woordenlijst - O


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ochtenderectie
In je slaap heb je regelmatig erecties. Als je wakker wordt merk je dat. Ze verdwijnen vanzelf.

Oestrogeen
Dit is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Het wordt door de eierstokken gevormd. Het zorgt vooral voor de opbouw van het baarmoederslijm. Daar waar de bevruchte eicel zich zal gaan nestelen. Het oestrogeen heeft ook invloed op bijvoorbeeld de borstklieren.

Onanie
Dit is een andere naam voor zelfbevrediging of masturbatie.

Ongesteld
Zie menstruatie.

Ongewenste intimiteiten
Dit zijn al die dingen die anderen met je kunnen doen en die je niet prettig vindt. Dat kan van een vieze mop gaan tot ongewenst lichamelijk contact. De ander mag dat niet met je doen. Het nare is dat degene die dat doen vaak bekenden van je zijn. Dat maakt het zo verwarrend.
Heb je hier last van dan moet je met een vertrouwd iemand gaan praten of hulp zoeken. Zie adressenlijst.

Onvruchtbaarheid
Je bent onvruchtbaar als je niet zwanger kunt maken of raken. Voor onvruchtbaarheid kunnen stress, milieustoffen en roken verantwoordelijk zijn. Je kan ook onvruchtbaar (geworden) zijn door een chronische ziekte of een handicap. Bij meisjes en jonge vrouwen kan de onvruchtbaarheid met infecties van de vagina te maken hebben.

Orale seks
Bij orale seks gebruik je je mond om elkaar te bevredigen. Je kan pijpen en beffen in allerlei standjes. Je kan dat tijdens het voorspel doen om de ander op te winden. Je kan op die manier de ander ook een orgasme laten krijgen.

Orgasme
Orgasme is een ander woord voor klaarkomen of het hoogtepunt. Als je vrijt met jezelf of een ander kan je zo opgewonden raken dat je een orgasme krijgt. Jongens en mannen krijgen een zaadlozing. Bij meisjes en vrouwen trekken allerlei spieren in de baarmoeder samen. Het gevoel dat bij een orgasme ontstaat is heel intens. Iedereen ervaart het anders. Niet altijd hoeft het bij het vrijen tot een orgasme te komen, vrijen is ook knuffelen.

Overtijd
Overtijd betekent dat je niet ongesteld wordt op de dag dat je dat wel had moeten worden. Als je overtijd bent kan je zwanger zijn of je hebt een onregelmatige cyclus. Heb je onbeschermde seks gehad dan kan je bij de drogist of de apotheek een zwangerschapstest kopen. Je weet direct of je zwanger bent. Zo'n test geeft al zekerheid als je één dag overtijd bent. Je kan ook een zwangerschapstest bij de huisarts laten doen. Het is dan echter niet anoniem.

Overtijdbehandeling
Als je overtijd bent kan je zwanger zijn. Wil je dat niet dan kan je een overtijdbehandeling laten doen. Binnen 16 dagen na het uitblijven van de menstruatie kan dat nog. Je baarmoeder wordt met een slangetje leeggezogen. Na 14 dagen doe je opnieuw een zwangerschapstest om te controleren of de behandeling goed verlopen is.