Woordenlijst - B


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Baardgroei en borsthaar
In de pubertijd krijg je oksel- en schaamhaar. Maar ook de baardgroei en soms borsthaar start in deze periode bij jongens. Het is bij iedereen verschillend hoeveel en sterk behaard je wordt.

Baard in de keel
Bij jongens wordt in de pubertijd de stem onder invloed van de geslachtshormonen een aantal tonen lager. Dat komt doordat het strottenhoofd groeit. Dat heeft weer een verlenging van de stembanden tot gevolg. Zit je midden in deze ontwikkeling dan kan je stem van laag naar hoog springen; overspringen. Je stem springt niet meer over als je stembanden zijn uitgegroeid. Maar hij is dan wel lager en zwaarder dan ervoor.

Baarmoeder
De baarmoeder is het inwendige, vrouwelijke geslachtsorgaan. In de baarmoeder kan een bevrucht eitje zich nestellen en uitgroeien tot een kind. Dit peervormige orgaan is een holle spier met een stevige elastische spierwand. Die wand rekt mee met het groeiende kind. Tijdens de geboorte trekt deze spier met steeds korter wordende tussenpozen samen en perst de baby zo uit de vagina. De baarmoeder is van binnen met een slijmlaagje bedekt. Door signalen van geslachtshormonen wordt het slijmlaagje gedurende de cyclus een beetje dikker. Zo, dat een bevrucht eitje zich kan innestelen. Als het eitje niet bevrucht wordt sterft het af. Het eitje verlaat het lichaam samen met het overtollige slijm tijdens de menstruatie.

Baarmoedermond
De baarmoedermond sluit de baarmoeder van de vagina af. Normaal gesproken is zij met een klein slijmpropje afgesloten. Na de eisprong lost dit slijmpropje op om het zaad door te laten. Bij de geboorte rekt de baarmoedermond zo ver op dat de baby erdoor past.

Barrièremethoden
Zo noem je beschermingsmethoden die verhinderen dat de eicel en de zaadcel elkaar ontmoeten. Een condoom, een pessarium en zaaddodende tabletten of pasta vormen zo'n barrière.

Basaaltemperatuur
Ook wel ochtendtemperatuur genoemd. Na de eisprong wordt in de eierstokken het hormoon progesteron aangemaakt. Het hormoon zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur iets hoger wordt. Je kunt dat merken door elke morgen je temperatuur op dezelfde tijd te meten. Zo kan je erachter komen of je vruchtbaar bent. Het is een onveilige methode om zwangerschap te voorkomen.

Beffen
Het likken van de vagina wordt beffen genoemd. Het zuigen aan de penis heet pijpen. Het is orale seks.

Bescherming
Je wilt seks met iemand maar je wilt geen baby of geslachtsziekte. Dan moet je je beschermen. De pil en het condoom zijn geschikt voor bescherming. Helaas worden nog veel meisjes zwanger zonder dat ze dat willen. De meesten denken juist bij - de eerste keer - niet aan bescherming tegen zwangerschap.

Besnijden
De voorhuid van de penis die om de eikel zit wordt bij een besnijdenis weggenomen. Dat gebeurt door middel van een kleine operatie. Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Namelijk vanwege religieuze overwegingen, hygiënische overwegingen, of omdat de voorhuid te nauw is, of verkleefd zit aan de eikel.

Bevruchting
Zo noemen je het samensmelten van de eicel en de zaadcel. Een rijpe eicel van een vrouw kan door een zaadcel van een man bevrucht worden. Deze cel begint zich dan in een razend tempo te ontwikkelen en groeit uit tot een nieuwe mens.

Biseksualiteit
Je bent biseksueel als je op mannen en op vrouwen verliefd kan worden.

Blaas
In de blaas wordt de urine verzameld die vanuit de nieren door de urineleider stroomt. Bij meisjes ligt de opening van de blaasbuis tussen de kittelaar en de opening van de vagina. Bij jongens stroomt de urine er aan het puntje van de penis uit. Dezelfde plaats waar ook het sperma uit komt.

Borsten
In de pubertijd worden de borsten van meisjes groter. Dat gebeurt onder invloed van hormonen. Ze kunnen wat pijnlijk en gespannen aanvoelen. De tepels worden vaak donkerder. Onder de tepels ontwikkelen zich de melkklieren. Als je zwanger bent wordt in deze klieren de moedermelk gemaakt. Alle borsten zien er anders uit. Je borsten kunnen ook verschillend van grootte zijn. Dat trekt later weer bij.