Woordenlijst - A
Abortus
Soms is een zwangerschap ongewenst. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Je kan bijvoorbeeld veel te jong zijn of je kan door omstandigheden niet voor een kindje zorgen. Het kan ook zijn dat je lichaam een zwangerschap niet aankan. Onder bepaalde voorwaarden is het afbreken van de zwangerschap - een abortus - door een medische ingreep uit te voeren.
Raad en hulp kun je in zulke gevallen bij de huisarts krijgen. Je kunt ook naar een abortuskliniek gaan. Het is natuurlijk beter een ongewenste zwangerschap te voorkomen door gewoon voorbehoedsmiddelen te gebruiken.
Acne
In de pubertijd kan je last krijgen van acne, dat is een ander woord voor puistjes.
Puistjes ontstaan door hormonale veranderingen. Er wordt namelijk meer talg geproduceerd onder invloed van het geslachtshormoon testosteron. Dat is een mannelijk hormoon, maar vrouwen hebben het ook in kleine hoeveelheid. Door die overmatige talgproductie kan je ook mee-eters krijgen. Dat zijn die zwarte puntjes. Puistjes komen hoofdzakelijk voor op je voorhoofd, je neus en je kin. De zogenaamde T-spot.
Adolescentie
Hiermee bedoelen we het hele proces van volwassen worden. Het gaat om lichamelijke en geestelijke kenmerken. De pubertijd is daar een onderdeel van. In de pubertijd word je geslachtsrijp.
Afscheiding
De vagina is normaal gesproken een beetje vochtig. Je kan wat meer afscheiding hebben in het midden van je menstruatiecyclus. Dat is net voor de eisprong. Deze afscheiding noem je ook wel witte vloed. Heb je veel meer afscheidingsvocht dan normaal of is de geur of kleur anders, ga dan naar je arts. Je kan een infectie hebben.
Aftrekken
Jongens trekken zich af en bij meisjes noem je het vingeren als ze masturberen. Je kan dat met je hand doen door de voorhuid over de eikel te bewegen. Je kan bewegingen in de lengterichting maken, maar ook rondjes draaien en kneden.
AIDS
AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) is een ziekte waarbij het immuunsysteem ernstig verzwakt is. Het HIV-virus (Humaan Immunodeficientie Virus) veroorzaakt AIDS. Het vernietigt de cellen van het afweersysteem. Je lichaam heeft geen weerstand meer en je wordt makkelijk ziek. Dit virus wordt overgedragen door bloed, sperma of vaginavocht. Dus bijvoorbeeld door te vrijen zonder condoom. AIDS is (nog) niet te genezen. Je kan het ziek worden vaak wel heel lang uitstellen met medicijnen.
AIDS-test
Als je onbeschermde seks met iemand hebt gehad, dan kun je een AIDS-test laten doen. Het beste kan je dat 3 maanden na het contact doen. Pas dan kan je zien of er antistoffen tegen het HIV-virus in je bloed zitten.Via je huisarts is de test gratis: de ziektekostenverzekering betaalt. Maar dan is het niet anoniem. Wil je wel anoniem blijven, dan kun je bij de GGD terecht. Voor de test wordt wat bloed afgenomen. Na ongeveer een week krijg je de uitslag.
Anale seks
Dit wordt ook wel kontneuken genoemd. De penis gaat niet in de vagina maar in je poepgaatje, je anus. Op deze manier kunnen twee mannen ook vrijen. Je hebt hiervoor speciale, stevige condooms nodig.
Anus
Dat is je poepgaatje.
Androgenen
Het mannelijke en het vrouwelijke lichaam maken verschillende geslachtshormonen aan.
Bij de mannen worden in de testikels, of zaadballen, androgenen gevormd. Deze hormonen besturen de vruchtbaarheid en de seksualiteit. De belangrijkste vertegenwoordiger van de androgenen is testosteron.
Anticonceptiepil
De anticonceptiepil bestaat over het algemeen uit twee kunstmatige hormonen die een eisprong tegengaan. Bescherming door deze hormonen is de meest veilige en meest betrouwbare manier van zwangerschapsvoorkoming. Voor jonge meisjes is de sub-30 pil door het lage hormoongehalte een aan te raden methode. Met je arts bespreek je welke pil het meest geschikt voor jou is.
Antilichaampjes of antistoffen
Als je afweersysteem met een infectie of een virus te doen krijgt dan maakt het als reactie op deze lichaamsvreemde stof antilichaampjes. Deze antilichaampjes (eiwitten) komen in je bloed terecht. Je kan ze met een bloedtest aantonen. Je kunt op deze manier o.a. zien of je seropositief (met HIV besmet) bent.