Handicap seks en verder
Epilepsie
Algemene informatie
Een epilepsieaanval kan je een beetje vergelijken met kortsluiting in je hersenen. Het is een tijdelijke functiestoornis van je hersenen. Grote groepen hersencellen ontladen zich tegelijk en te gemakkelijk. Daardoor ontstaat die kortsluiting met als gevolg de epilepsieaanval. De oorzaak kan van alles zijn. Een ontsteking kan hersenletsel veroorzaken of zuurstofgebrek tijdens de geboorte. Maar het kan ook zijn dat de oorzaak niet bekend is.
Er bestaan vele vormen van epilepsieaanvallen. Je kunt aanvallen hebben die voor je omgeving nauwelijks merkbaar zijn; je bent even afwezig. Je kunt ook heel zware aanvallen krijgen waarbij je vreemde bewegingen maakt, je spieren schokken, je vreemde geuren ruikt en je buiten bewustzijn raakt. Bij zo'n ernstige aanval kun je je bezeren. Die aanvallen kunnen enkele minuten duren en soms duurt het wel een dag voor je je weer de oude voelt.
Er is trouwens pas sprake van epilepsie als je meer dan één aanval hebt gehad.
Seks en epilepsie
Epilepsie hoeft geen invloed te hebben op je seksualiteit. Je kunt net zulke goede seks hebben als ieder ander. Toch noemen we een paar klachten die op kunnen treden. Veel mensen hebben angst om te vrijen en klaar te komen. Zij denken dan dat een orgasme een epileptische aanval kan uitlokken. Dat is gelukkig niet zo. Wel kan je na de seks zo ontspannen zijn dat je een aanval krijgt.
Je kan je ook onzeker voelen door je epilepsie. Je vindt jezelf bijvoorbeeld niet aantrekkelijk genoeg. Of je schaamt je voor je epilepsie. Als dat zo is, kan dat ook invloed hebben op je zin in seks. Het is goed om dan hulp te zoeken om daar wat aan te doen.
Als je epilepsie hebt, moet je vaak medicijnen gebruiken. Deze kunnen wel invloed hebben op je seksleven. Je kan er wat vermoeider door worden en daardoor minder zin in seks hebben. Als je als meisje medicijnen tegen epilepsie gebruikt en je wilt de (anticonceptie-) pil gebruiken, dan moet je dit wel aan je huisarts vertellen. De medicijnen tegen epilepsie beïnvloeden de werking van de pil. Een lichte pil geeft je dan geen goede bescherming tegen zwangerschap.
Geef niet je epilepsie meteen de schuld als de seks niet gaat zoals jij het wil. Mensen zonder epilepsie hebben ook wel eens een poosje geen zin of klachten. Ga bijvoorbeeld met je arts na of het aan je medicijnen kan liggen. Of ga met iemand die je vertrouwt praten over wat je bezighoudt. Als je erg onzeker bent is het misschien goed om in een praatgroep te zitten met jongeren met dezelfde problemen. Je kan elkaar dan helpen en advies geven. En blijf niet te lang rondlopen met je klachten en je zorgen. Wie weet kunnen ze heel goed verholpen worden.
Kinderen krijgen
Mannen en vrouwen met epilepsie kunnen gewoon kinderen krijgen. Het is wel belangrijk voor vrouwen, als ze zwanger zijn om begeleiding van een specialist te krijgen. Je weet immers niet hoe het aanvalspatroon tijdens je zwangerschap zal verlopen.
Bij de helft van de vrouwen treed er geen verandering op. Bij 30% neemt het aantal aanvallen toe en bij de overige 20% neemt het aantal aanvallen af. Je medicatie zal eventueel bijgesteld moeten worden. Grote langdurige aanvallen leveren risico's op voor moeder en kind.
Anti-epileptica door de moeder gebruikt verhoogt met 6 tot 10% de kans op aangeboren afwijkingen van je kind.
Tijdens de bevalling heb je een kleine kans van 3% dat je een aanval krijgt. Daarom is het goed om in een ziekenhuis te bevallen.
Erfelijkheid speelt een rol bij epilepsie. Maar hoe het verloopt is niet geheel bekend. Bij bepaalde vormen is epilepsie sterker erfelijk bepaald dan bij andere. Het maakt daarbij niet uit of de man of de vrouw epilepsie heeft. Wel loopt je kind meer risico als er bij meerdere mensen in je familie epilepsie voorkomt. Gemiddeld zal dat risico echter tussen de 2 en 8 % liggen.